About

Foto saya
Musafir di Bumi Kinanah... mencari secangkir ilmu buat bekalan hidup. Moga segala impian dan cita-citaku kan mampu kugapai...

kAsiH TeRciPtA UntUk SeLamaNya..

kAsiH TeRciPtA UntUk SeLamaNya..
kEluArGa BaHaGia MemBaWa Ke sYurGa..

Ahad, 31 Mei 2009

MAKAN KT RESTORANT??HEHEHE

Salam..

1st time makan makanan laut kt restorant 'seafoods"..heheh..alhamdulillah kat MANSOURA ni sume ader..bak kate org mak ayah je yang xder..kt cni nk aper ckp jer..lagi2 kalu bab makan..ini lah salah satu keistimewaan MANSOURA..sebelum datang cni,senior2 ckp mansoura ni kawasan kampung,penuh ngan debu n pasir..(nm lg mesir,mmg penuh ngan debu)mcm2 lagi yang dorang describekan..tapi hakikatnya,mansoura ni merupakan slh satu bandar yang cukup lengkap dengan pelbagai jenis kemudahan..tapi xsmpat nk take a pic lagi..lain kali ek..

Rumah saya blh dikatakan dekat dengan semua tempat..antaranya,blkg umah ni ade suq(pasar)yg menjual mcm2 jenis hidupan..bkn hidupan liar yer..sumenye yang ade kat masia..cuma saiznye aje yang berbeza,kalu kat masia kecik2 jer,kat cni besor2..lagi2 kalu ikan terubuk..sori xsempat gk nk snap pic..lain kali yer..hehhe

Sebenarnya yg nk cite kat cni,hari jumaat lepas kami satu umah bersepakat malas nak masak,asyik makan lauk sama jer..hehehe..so,Nana ( musyrifah kami) mencadangkan makan ajer kat luar..dia la yang rekemankan restorant seafood ni kat kami sume....salah satu restorant seafoods yang ada kat tempat kami..RESTORANT EL TAWARIGI nama diberi...dekat jer ngan umah kami..BAIT ZINNIRAH..SYARI' QONA ATTASWIS INDA FAYUMMI...walaupun masing2 sibuk ngan study,esoknye nk exam tapi kalu dah kempunan n kemaruk sangat nk makan,memang dah tak kisah dah..lagi pun dekat jer..xsampai 10minit naik teksi..nak jalan kaki pun boleh jer tapi makan masa la..kalu jalan mungkin amik masa dalam 15minit kot..tak try pun lagi..heheheee...nanti2 la kalu ader masa..:p



Menunya boleh tahan la..tapi kebanyakkan masakannya ade 'gambarie'(udang),pelbagai jenis ikan dan ketam..kalu kat masia rasanya tengok pintu masuk dan menu pun dah cukup kenyang kot..tapi kat cni kalu xmasuk memang rugi la..bukannye selama2nya duk kt negara orangkan??hehheee..time ni la nk try sume bnda yang ade dpn mata..harganya cukup membuatkan kami teruja..bagi kami adik2 baru..cukup murah..sangat2 murah..sorang makan 2 3jenis pun xsampai LE 30..murahkan..

SATU CINTA....BY STARS 5

KU MEMOHON DLM SUJUDKU PADAMU
AMPUNKANLAH SEGALA DOSA DLM DIRI
KU PERCAYA ENGKAU BISA MENEGUHKAN
PENDIRIANKU..
KEIMANANKU..

ENGKAU SATU CINTA
YANG SELAMANYA AKU CARI
TIADA WAKTU KU TINGGALKAN
DEMI CINTAKU KEPADAMU..

WALAU SERIBU RINTANGANKAN MENGHADANG DLAM DIRI
KU TEGUHKAN HATI INI
HANYA PADAMU...
KU PASRAHKAN...


OH TUHAN..
SELAMATKAN HAMBA INI
DARR SEGALA FATAMORGANA DUNIA
OH TUHAN..
JAUHKANLAH HAMBA INI DARI HIDUP YANG SIA-SIA

ENGKAU SATU CINTA
YANG SELAMANYA AKU CARI
TIADA WAKTU KU TINGGALKAN
DEMI CINTAKU KEPADAMU..

WALAU SERIBU RINTANGANKAN MENGHADANG DLAM DIRI
KU TEGUHKAN HATI INI
HANYA PADAMU...

Khamis, 21 Mei 2009

TOPUP oh TOPUP...

salam...

Hehhee..dah lama nak bercrite pasai si dia ni.."TOPUP",,yang bayk menyusahkan idup kakak kesayanganku..miss fieza..kuangkuangkuang...

Celcom merupakan talian hayat bagi segelintir pelajar-pelajar di MESIR ni..yang ada sim la,terutamanya bagi saya yang kerap menelipon family kat m'sia..rindu yang membuak-buak menyebabkan miss fieza,my sis terpaksa menyedekahkan rm10 setiap minggu bagi membolehkan saya menghubungi mereka semua..tapi yang pasti tepon ummi tiap2 ari la..WAJIB,walaupun sekejap..nak lepaskan winduu..

Kadang tu bukan tepon ummi je,along,angah,ateh,achik n miss fieza pn saya tepon gk..bercakap ngan anak2 buah..bukan aper tak nak bagi dorang lupe kat cik sue yang jauh di mata ni..kalau lupe siap la dorangg..jeng...jeng...jeng..

Tapi disebabkan saya suka tepon sume org,credit saya dikurangkan..ishk..sadis sekali..kalu dulu achik yang setia menopup rm50 untuk sebulan,tapi kini telah bertukar tangan dengan miss fieza,menjadikan credit makin berkurangan..( argh..dah nasib)malah dinasihatkan agar belajar untuk berjimat cermat..ingat senang ke nk topupkan tuk org lain??emmm baekk...so daripada insident itu la saya mula blajar untuk berjimat..kalu dulu tepon ummi stengah jam rm5 tapi sekarang tak sampai 20 minit dah suruh berhenti,tepon lain kali plak..emmm sabar jer la..tapi kadang tu curi2 tepon " najihah n muazz"..hehehee...cume fina jer tepon guna "e-vois"(line internet..)

Pape pun syukran kathiran ila ukhti tersayang n mohon maaf kalu terkadang terpaksa meminta untuk ditopup..(kalu tensen ke bengang ker,,sabo jer ek..)bkn aper kadang tu dh lebih seminggu sangat..untuk ateh,syukran jg coz kadang2 tu bermurah hati topupkan..dan untuk sahabat yang bakal meneruskan study kat INSANIAH(KUIN),syukran coz sudi menghulurkan bantuan anda..hehehee...

Moga-moga bantuan kalian akan diberi pulangan berlipat kali gandanya..rm10 ape la sangat..kihkihkihkih..harapan moga2,pemberian kalian diiringi dengan keihklasan..hanya ALLAH sj yang bisa membalasnya..

SANAH HELWAH YA UMMI..ULANGTAHUN YG KE 61 TAHUN..


salam...

"Selamat hari ulagtahun buat Ummi tersayang.."

Tanggal 21 Mei,ari yang ditunggu2 bagi anak-anak ummi..pastinya,kami adik bradik akan berebut-rebut menelefon ummi bertanyakan khabar dan melafazkan ucapan keramat buat bonda tersayang..tapi ari ni tak tahu pulak knape leh lupa nk tepon ummi..nasib baik k.ha ingatkan..ala itu pun sebab dia topupkan credit celcom..kalau tak adakah dia akan mengingatkan saya akan tarikh keramat ini???huhuuu..sis,jgn marah ekk...

Alhamdulillah,hari ini saya masih lagi berpeluang dan diberi kesempatan untuk menelefon ummi..kedengaran suara yang cukup ceria dah bahagia pabila mendapat panggilan dari anak kecilnya ini..hehehe..anak kecil ummi??hehehe lebih kurang la tue..pastinya laa..sayakan anak bongsu kecintaan sume..kihkihkih..harap-harap kasih sayang kiter berpanjangan..ameenn..

I love u ummi..adik sentiasa doakan kesejahteraan ummi..moga dipanjangkan umo diberi kesihatan dan bertambah amal ibadat..ameenn...hadiah untuk tahun nie,adik tak tahu nak bagi aper..tapi kalu ikutkan ari ni result akan kuar,tapi tak pasti lagi..tapi yang pasti shoubro dah dapat..hehehe bape byk tapi daaa..i.allah ummi,adik akan dapatkan yang terbaik..dan kalu rezki berpihak pada adik,ini merupakan hadiah hari lahir untuk ummi bagi tahun pertama adik di ardhu kinanah ini..doakan kejayaan adik..



Rindu ummi sayang ummi..
nak balik tapi tak boleh lagi...arghhhhhhh tidakkkkkkkkk..tak pe la sbar jer la..byk lagi masa..penuhkan kelas-kelas talaqqi yang ader kat cni..heheheee...

Selasa, 12 Mei 2009

Takde masa yg sesuai..

Salam
Nampaknya saya belum diberi keizinan dan kelapangn masa tuk mengisi blog ni dgn entri2 yang baru dan terkini..bkn xde ms tapi agak 'syaghol' dgn agenda tersndiri..

Entri tuk ucapn hari ibu pn xsempat nk tulis..xpelah,hari ibu bukan stakat bln mei je,ari2 y dilalui adlh ari ibu buat ummi..btl x..tapi kalu ada masa akn saya nukilkn jg..

Alhamdulillah imtihan dah selesai 2 hari lepas,syukur kepada allah s.w.t..tawakkal byk2..sebarang keputusan yg hadir akan disambut dgn redha dan pasrah..sglanya dah tetulis diLuht Mahfuz..

Sebenarnya byk jg entri yg nak sy masukkan tapi memandangkn entri ni pn sy taip guna handphone ksayangn saya ni,ia agak terhad dan kurang berpuas hati sikit..i.allah lepas selesai je pogram nti saya akan menyusul masuk ke alam blog y indah lagi permai ini..hehehe..ni pn dah sakit jari jemari dibuatnya..teringat pulak ngn iklan kat t.v dulu,y ibu jari jadi besar 2..hehehe

Khamis, 7 Mei 2009

ULANG TAHUN KELAHIRAN ABAH YG KE-69

walaupun sudah hampir 2thn pemergian abah,mengadap Rabbul I'zzati,namun ulang tahun kelahiran abah tidak pernah luput dalam ingatan saya..biar pun jauh diperantauan, sibuk dengan kuliah dan imtihan namun setiap detik hati saya sentiasa mengingati abah..rindu yang teramat sangat pada abah..tak terucap rasanya..tapi itulah hakikat yang harus kami terima bilamana tidak lagi dapat bersamanya.. Ya Allah Kau samapaikanlah rinduku ini pada abah..

setiap kalli terpandang wajah "baba" arab yang sudah lanjut usianya tapi masih gagah melakukan kerja seharian mencari rezki yang halal untuk anak isteri, melihat "baba" yang sedang menuju ke masjid untuk menunaikan solat jemaah, setiap kali itu lah juga hati ini terusik melihatnya sebab wajah mereka mengingatkan saya pada abah..ada juga yang iras-iras wajah tua abah..kemana sahaja saya pergi...betapa dekatnya diri dan hati ini dengan abah yang rindukan belaian dan senyuman abah..al-fatehah buat abah..
semoga roh abah santiasa berada dibawah lembayung Ilahi..amiiin...

selamat hari lahir ABAH YG KE 69

Pengikut

ULAMA

Blogger Tricks Habib Omar Dr.Yusuf
Dr.Wahbah Zuhaily Dr.Ramadhan Buoti Harun Yahya Darul Ifta' darussyifa' PUM

AKHBAR

Harakah keadilan TranungKite tkodaily detikdaily PahangDaily suarakampus Malaysiakini Metro beritaharian NST utusan jazeera jazeera MyKKK

TRAFFIC

Marhaban Bikum


ShoutMix chat widget