About

Foto saya
Musafir di Bumi Kinanah... mencari secangkir ilmu buat bekalan hidup. Moga segala impian dan cita-citaku kan mampu kugapai...

kAsiH TeRciPtA UntUk SeLamaNya..

kAsiH TeRciPtA UntUk SeLamaNya..
kEluArGa BaHaGia MemBaWa Ke sYurGa..

Isnin, 27 April 2009

CABARAN HAMLATUL QURAN…

Tanggal 26 April 2009,ari yg mencetuskan kegawatan bg kami warga Qiraat thn 1&2..bkn kegawatan ekonomi di mesir..tp kegawatan y menyebabkan kami xjd syafawi..argggh….tension gak la tapi masih lagi boleh dikawal…sabar..sabar…

Hari tu jam 8.30pagi, maahad mula dipenuhi dengan kehadiran warga bakal Hafizah thn 1&2 yang akan bertarung tenaga dan memperjuangkan penat lelah selama beberapa bulan di bumi mesir ini. Kami akan di soal oleh mumtahin arab beberapa soalan bagi 2 maddah sekaligus..AL-QURAN dan QIRAAT..ayoyoyooo…

Berdebar…cemas…takut…seriau…keliru…kecoh…yang mana satu??akhirnya tension berjaya menyinggah kelubuk hati sanubari kami…wawawa...al kisahnya nak dijadikan cerita..sekitar jam 8.30 pagi sudah kelihatan sekumpulan budak2 maahad Qiraat tahun 1&2 berkeliaran disekitar bangunan Maahad,masing-masing ambik peluang nak ngulang quran dan ngulang matan sebelum syafawi bermula. Tapi ader jgk y ke hulu ke hilir xtentu arah,bermain dengan lagak dan perasaan sendiri..hehe...yang duk temenung pn ader agk, xkurang hebat ader gak yang duk tepon family kat mesia..mintak doa dan semangat katanya..huhu…takut tuu nk bedepan dengan mumtahin arab..first time tu..macam-macam yang dipikirkan..

Hehehe...saya pun xkurang lebihnya,perasaan silih berganti,xsenang duduk dibuatnya..kesana kemari menziarahi setiap kelas yang dihuni oleh bakal Hafizah yang duk ngulang quran dan bertanya khabar sahabat yang jarang bersua..kejap kejap intai idaroh kat bawah tu mana la tahu kot-kot kelibat ustaz n ustazah kami dh nampak..time tu soalan sesame kami silih berganti..xterjawab org yang ditanya tu..macam2 ditnya yg xlogik pn ader…macam-macam..student baru katakan..antara soalan y di utarakan oleh kami ialah:

” emm kalu nk baddil soalan nanti nak cakap caner ek?”
“ kalu xleh jawab xkan nk diam jer..”
“ kalu mumtahin ckp kite xpahm nk wat caner?bkn apa dorang punyer bahasa pekat likat sgt..takut xpaham jer…”

Kihkihkih.. begitu lah lebih kurang soalannyer..malas a nk ajuk byk2 kat cni..nanti kena marah plak..skit-skit dah ar..

Tunggu punyer tunggu tup tup senior kitorang ckp ssyafawi xjadi..ayatnyer lebih kurang cam ni la kot..” Syafawi ari ni mungkin akan dibatalkan sebab td tepon us.Satar die ckp bkn arini tapi 3hb ni..”..saya tahu pun dari dak Pipot,housemate yang paling manja..agak terkejut gak la..habis sume kelas yang ade pghuni saya sebarkan,bkn apa xnak bagi dorang tekejut jer..tapi time tu kami xpasti lagi betul ke tak..nasib bek kak Rodi volunteer nk tepon ustzah Manal..ustzah suh kitorang tunggu dia datang Maahad xbg balik lagi..penantian kami selama sejam membuahkan hasil,akhrinya berita penanngguhan tadi telah disepakati oleh ijma’ ulama’ Maahad..Syafawi kan diadakan pada 3hb..kami terima dengan pasrah..ader jgk yang kelihatan cool..ader yang bersedih..ader yang duk bincang2..mgkin tgh muhasabah diri lepas ni balik boleh la tambah skit lagi ape yang kurang,mana yang xlancar boleh dilancarkan lagi..hehehee agaknyer la..Husnu zHon…

Kami pulang dengan perasaan yang bercampur aduk..ade suka ader risau..mana taknye tahriri 2hb,byk lagi yang tak study..( study last minit la tue…hehehe)takut xsempat nk pulon sumer jer…tapi insyaallah berkat doa yang berterusan tanpa berputus asa Allah pasti akan tolong lebih2 lagi bagi hambaNya yang bersabar.. Innallaha maa sobirin..ummi selalu pesan “ la takhof wa la tahzan innallaha maana”..i.allah ummi, adik akan sentiasa ingat segala pesanan ummi..caya la ummi..hehehehe..

Terlalu banyak dugaan dan cabaran yang telah kami lalui untuk sampai ke tahap yang kami impikan..ni baru tahun satu,moga-moga tahun-tahun yang mendatang lebih baik dari tahun ni....tapi hari ni pun kecewa yang mengunjungi kami..tapi tak pe kami terima dengan redho..pasrag dengan ketentuannyer..segalanya telah ditakdirkan dan ditentukan buat kami selaku “PENJAGA QURAN”

Banyak lagi kisah dan cerita sedih yang nak saya kongsi bersama tapi lain kali jer ek..insyaallah entri akan datang saya ceritakan..terlalu banyak pengalaman yang saya dapat selama hampir setahun kat ARDHU KINANAH ni…hehehe…permisi dulu ya..

1 ulasan:

Mohd Hamidi berkata...

salam

mungkin itu ujian buat PENJAGA AL-QURAN... bersabar lah dan cekal hadapi mehnah di sana

semoga najah bil mumtaz... imtiyazan

salam dari klang...

Pengikut

ULAMA

Blogger Tricks Habib Omar Dr.Yusuf
Dr.Wahbah Zuhaily Dr.Ramadhan Buoti Harun Yahya Darul Ifta' darussyifa' PUM

AKHBAR

Harakah keadilan TranungKite tkodaily detikdaily PahangDaily suarakampus Malaysiakini Metro beritaharian NST utusan jazeera jazeera MyKKK

TRAFFIC

Marhaban Bikum


ShoutMix chat widget